20 Mart 2017 Pazartesi

Türkiye'deki en iyi manzaralardan biri ''Şeytan Sofrası''


Merhaba,

Ayvalık veya Cunda' ya gidip Şeytan Sofrası'na uğramamak olmaz tabiki. Hatta sadece bu manzarayı görmek için bile gidilebilir. Şeytan Sofrası bence Türkiye'deki en güzel manzaraya sahip yerlerden biri...Güneşin batış saatlerinde bu manzara için çıkış yolunda saatlerce sıra oluşuyor. Bu sırayı beklemek saatlerinizi  alsa da çıktığınızda karşınızdaki manzaraya sabrettiğinize değiyor.

Bir alternatif daha mevcut. Güneşin batışını değil doğuşunu izlemek..Tabi tatilde sabah 6 da uyanmak kulağa ne kadar kötü geliyor farkındayım:) Biz sabahın körü demedik uyandık gittik iyiki de gitmişiz, daha sonraki günlerde akşam da gitsek o tadı alamadım. Bir metrekareye 100 kişi düştüğü için içinde sadece benim olduğum bir foto çekilmek bir hayli zordu. Sabah çıkmayı düşünüyorsanız çok rüzgarlı olduğunu belirtmeliyim üzerinize bir şey almanız iyi olacaktır. 


Şeytan Sofrası Manzarası muhteşem değil mi :)




Şeytan Sofrası'ndan tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası'nın manzarası ayaklarınızın altında...


Şeytan sofrası rivayete göre ;1500’lerde Osmanlı egemenliğindeki Ayvalık yöresinde Rumlar yaşamaktadır. Kilise tarafından kovulan Pelenelope adında bir Rum buraya yerleşir. Yalnız başına yıllarca bu tepede yaşar. Bir sene yaşanan ağır bir kuraklık sonucu, halk bunun kiliseye karşı gelen Pelenelope yüzünden olduğu sanarak onu öldürmek için toplanarak tepeye gelirler. Pelenelope halka çok zengin bir sofra hazırlar. Kuraklık yüzünden aç olan halk, sofrayı görünce Pelenelope’yi unutup yiyeceklere hücum eder. Pelenelope kaçarak kurtulur.



Güneşin Doğuşu



Şeytan sofrasında bulunan ayak izi şeklinde bir çukur vardır. Bunun şeytanın ayak izi olduğuna inanılır. Buranın mitolojide hikayesi şu şekilde anlatılır: Zeus’un süt annesi İda , Zeus’a zarar vereceği gerekçesiyle Şeytanı kovar. Üç ayaklı olduğuna inanılan şeytanın bir ayağı İda dağı eteklerinde, bir ayağı Midilli adasında, bir ayağı da Şeytan sofrasındadır. İnsanların bu çukura  bozuk para atmalarının nedenini çözemedik :)


Tepede kafe ve restoran olarak görev yapan özel bir işletme bulunmaktadır. Bu muhteşem manzarayı seyrederken hayaller kurabilir, kahvenizin bu hayallere eşlik etmesinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Şeytanın ayak izi

Şeytan Sofrası'na çıkmak için Sarımsaklı'dan minibüsler kalkıyor 10 dk. da varıyorsunuz. Erken gitmekte fayda var yoksa siz trafikte beklerken güneş çoktan batar:) 





Şeytanın ayak izi

5 yorum:

  1. Bence Türkiye'de manzara konusunda ilk 3'e rahat girer, inanılmaz bir manzaraya sahip hele ki gün batımında ...
    Kesinlikle gezip, görmeye değer bir yer :)

    YanıtlaSil
  2. Akşamları güneşin batışını Şeytan Sofrası'ndan izlemenin tadı bir başka güzel oluyor.. Ayvalığa, Sarımsaklı'ya yalnızca bu manzarayı izlemek için bile olsa, gidilir... Çok güzel bir şekilde anlatmışsınız.

    Tebrikler..

    YanıtlaSil
  3. Şeytanın ayak izine de çal çaput bağlamak :)

    YanıtlaSil