16 Mart 2017 Perşembe

Cunda Adası'nda Yapılacak 10 Şey

Merhaba,

Bugün konuğumuz Cunda Adası...Ayvalık'a sadece 10 dk. olması nedeniyle Ayvalık tatilcilerinin de uğrak yeri Cunda.

Cunda Adası eski evleri,arnavut kaldırımı sokakları ile  çok şirin...Eskiden ada iken Ayvalık'a kara yolu bağlantısı 1964 yılında yapılarak Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü olma özelliğini elde etmiş.

Cunda Adası

Cunda Adası'nda Yapılacak 10 Aktivite:



1)Tertemiz plajlarında Yüzün: Cunda Adası'nda Ayvalık'a göre yüzülecek daha fazla plaj ve koy bulunuyor. Başlıca plajlardan biri Pateriça Koyu..Tertemiz ve denizi Ayvalık'a göre daha sıcak. Bu koya gitmek için Cunda'nın uç kısmına kadar gitmeniz gerekiyor yolun biraz kötü olduğunu hatırlatmalıyım fakat plajı görünce geldiğinize değdiğini anlıyorsunuz.






Pateriça Koyu


Daha merkeze yakın bir yere gideceğim araçla uğraştırma beni derseniz Ortunç Beach sizin için doğru seçim olacaktır. Ortunç Otelin plajı olduğu halde dışarıdan da girilebiliyor giriş  50 TL. hem fiyat olarak hem ortam olarak çeşme sahillerini aratmıyor:)

2)Sevim ve Necdet Kent Kitaplığının manzarasını görün: 17. ve 18. yy. da Agios Yannis kilisesinin kütüphanesi olarak görev yapmış ve bu kütüphane kilise hukuku yayınlarıyla da ün salmıştır. Mübadele sonrası tahrip  olmuştur. Yıllarca harap şekilde durmuş olan kilise Rahmi Koç'un eski eserlerin kurtarılması yönündeki çalışmaları,maddi manevi destekleri ile restore edilmiştir.


Necdet&Sevim Kent Kitaplığı


Kitaplığın hikayesi ise şöyle: Emekli büyükelçi Necdet Kent kitapları çok sever, yaşı ilerleyince gözleri çok iyi seçemez olur bunun üzerine ''göremediğime değil, okuyamadığıma üzülüyorum'' der. Vefat edince oğlu babasının 1300 den fazla kitabını kütüphaneye bağışlar. Kitapları bu kadar seven birinin adının verilmesi tam isabet olmuş bence.(Sevim de eşinin adı.) 

Cunda'nın muhteşem manzarasını seyredebileceğiniz bir yer bu kütüphanenin kafesi. Bu kafede limonata içmeniz şart,hem ev yapımı olduğu için nefis hem de bu güneşli manzaraya karşı soğuk soğuk içinizi serinletecek.





Kitaplığın kafesinden Cunda ve Adalar manzarası



3)Bir de Cunda'ya Aşıklar Tepesi'nden bakın: Aşıklar Tepesi manzara için ikinci görülmeye değer yer diyebilirim. Eski Yel değirmeniyle nostaljik bir havası olan bu yer, sevgililerin uğrak noktası haline gelmiş, fazlaca romantik  bir mekan. Sevgilinizle ayaklarınızı denize karşı uzatıp güneşin batışını seyredebilirsiniz. Değirmende fotoğraf çekilmeyi unutmayın, sonra çok pişman olursunuz benden söylemesi :)


Değirmen'de bir sit :)


Aşıklar Tepesi:Muhteşem değil mi?! Az bile anlatmışım.


Bir adet Mus bir adet Sit buldum:)


4)Taksiyarhis Kilisesi: Bu kilise Cunda'nın merkezinde bulunmakta. 1920 lerde camiye çevrildiği için tasvirlerin üstü boyanmış, sonra da uzun yıllar terkedilmiş. 1976 yılında doğal ve tarihi sit alanı olması nedeniyle korumaya alınmıştır. Yine Rahmi Koç'un 2011 yılında başlayan restorasyon çalışmaları ile 2014 yılında açılmış ve müze haline getirilmiştir. Müzede oyuncaklardan buharlı araçlara, tekne ve otomobil minyatürlerinden zaman ölçüm aletlerine kadar birçok şey mevcut. Rahmi Koç Müzesi'nin sitesinden ziyaret saatlerine ve detaylara ulaşabilirsiniz. http://www.rmk-museum.org.tr/taksiyarhis/index.html 









5)Cunda Evleri&Sokaklarında kaybolun : Cunda Adası'nın evleri ve sokakları sözle anlatılacak gibi değil, fotoğraflarla da anlatılmaz siz en iyisi gidin görün :) 















6)Taş Kahve'de sakızlı türk kahvesi için: Taş Kahve denize nazır, iskeleden az yürüyünce karşınıza çıkan, duvarları sarımsak taşından olan eski bir rum evi. Resmen Cunda ile özdeşleşmiştir. Sakızlı türk kahvesini içmeden dönmeyin.




7)İmparator Lokma: Sahilden geçerken gelen lokma kokusu sizi cezbedecek. Kuyruğun uzunluğuna hiç  aldırış etmeden kendinizi sırada bulacaksınız. Ortalama  30 dk. bekledik ama değdi:) 




8)Mezelerini tadın: Cunda'nın güzelliğiyle meşhur bir başka ürünü: mezeleri. Herkes tarafından övülen Bay Nihat'a gitmeyin, o kadar kalabalık ki kimse ilgilenmiyor ve servis çok geç geliyor. Ayrıca yer gösteren kişi de fazlaca ukala konuşuyor. Mezeleri yedik bitirdik bir saat çoktan dolmuş fakat balığımız hala gelmemişti. Taktir edersiniz ki sinirlenip hesap istedik adam hiç neden kalkıyorsunuz demeden küstah küstah konuştu suçlu bizmişiz gibi.

9)Tavernada Eğlenin: Tavernada canlı rumca şarkılar eşliğinde felekten bir gece çalabilirsiniz. Moshos Taverna bu konuda başarılı mekanlardan. 

10) Tekne turu planlayın: Ayvalık'tan başlayabileceğiniz gibi Cunda'dan da tekne turuna katılabilirsiniz.Yüzme molaları dışında da teknede aktivite çok.Göbek atmaktan tutunda :) düzenlenen değişik oyunlarla güzel bir gün geçireceğinizin garantisi tekneler.

Cunda Adası gezisi videosu için :) https://www.youtube.com/watch?v=8W4EM-W620g






7 yorum:

  1. yine harika bir yazı olmuş bir solukta, zevkle okudum.
    Yeni yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sizin gibi sevenler oldukça yazmaya devam edeceğim :)

      Sil
  2. Cunda adası ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.

    YanıtlaSil
  3. Gitmek...
    Gezmek...
    Görmek...

    Günümüzde kent insanlarının yaşamlarının büyük bir bölümü bir kaç metrekarelik odalarda, televizyon veya bilgisayarların başında hareketsiz bir biçimde geçiyor. Oysa cep telefonu, bilgisayar veya televizyon ekranlarının dışında kocaman ve keşfedilmeye hazır bir dünya var.

    Peki bizler niçin daha azıyla yetinmek zorunda bırakılıyoruz? İşte bunun yanıtı belki sizlere yeni yerlerin kapısını açacak.

    Sitare ne güzel yapmış; gitmiş, gezmiş, görmüş.. Üstüne üstlük gidip gezmiş, görmüş bir de oturmuş ve bunları Blogunda bizlerle paylaşmış.

    Plajları, tarihi yerleri , yeme-içme mekanları, gezilip görülebilecek yerlerini fotoğraflamış, yazıya dökmüş..

    Ne de güzel anlatmış ama.. Kendimi Ayvalık'tan Cunda'ya geçerken düşündüm. Bir müddet yazlıkların arasında dolaştıktan sonra Cunda sahilinde buluverdim kendimi.

    Eline sağlık arkadaşım. Anlatımın, fotoğrafların, Blog'un..

    Hepsi, hepsi çok güzel..

    Başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Gezen Adam'ın dediği gibi gezin görün ufkunuzu genişletin.. Teşekkür ederim kendimi geliştirmeye çalışıyorum daha yolun çok başındayım, okuduğunuz ve beğendiğiniz için sevindim :)

      Sil
  4. Teşekkür ederiz kızım ellerine sağlık Çok güzel anlatmışsın.

    YanıtlaSil