6 Mart 2017 Pazartesi

Amsterdam Yapılacaklar Listesi


Merhaba,

Amsterdam, Avrupa'nın en çok görmek istediğim şehirlerinin başında geliyordu. Amsterdam,  kanalları ve üçgen çatılı evleriyle ünlü, kozmopolit bir şehir... Her yerde bisiklet yolları olması, yaz kış demeden minicik çocukların bile bisiklet kullanması ile şaşırttığı kadar, her yerde ot kokmasıyla da farklılık yaratan bir şehir... Uyuşturucunun yasal olduğu şehirlerden Amsterdam... Fakat suç oranının oldukça düşük olduğu şehirlerden ayrıca...

Nasıl gidilir?

Amsterdam Schiphol Havaalanı'na İstanbul Sabiha Gökçenden yaklaşık 3 saatte ulaşıyorsunuz (bizden 1 saat gerideler). Biz uçak biletlerini gidiş dönüş iki kişi 600 TL'ye aldık. 2016 Kasım'da gittik fakat biletleri 8 ay önceden aldık. Önceden alırsanız uygun biletler yakalayabilirsiniz. Normalde bir kişi tek yön 300 den başlıyor aklınızda olsun. Pegasus indirimlerinde alıp atın bir kenara, tahmininizden de hızlı  geçecek  zaman merak etmeyin:)

Havalanında indikten sonra tren garına geçip şehir merkezine gitmek için Amsterdam Centraal yazan durakta inmeniz gerekiyor. 3 durak filandı yanlış hatırlamıyorsam. Tren yolculuğu 15-20 dk. sürüyor. Trene binmeden önce durağın önündeki makinelerden bilet alabiliyorsunuz.





Nerede kalınır?

Kaldığımız yer olan Budget Hotel Hortus'u gitmeden önce internetten ayarladık. Çok iyi olmamakla birlikte 2 gece için bizi tatmin etti diyebilirim. Sadece yatmak için otelde zaman geçireceklere ideal olacaktır. Merkeze 15 dk. uzaklıkta olup daha iyi alternatifleri için bookingden veya airbnb den rezervasyon yaptırabilirsiniz.




Nereleri Gezelim?

Amsterdam'ı gezmek için üç gün yeterli olacaktır. Müzeleriyle ünlü bu şehirde museumpleine (müzeler meydanı) gidebilirsiniz. Van Gogh, Stedelijk, Rijksmuseum, Heineken Experience, Anne Frank Huis Amsterdam'ın başlıca müzeleri. Bunların yanında Cheese Museum, Purse Museum bile vardı :) Yani demem o ki bu Hollandalılar her şeyin müzesini yapmışlar.

Biz Van Gogh ve Anne Frank Müzesine gittik. Biletleri internetten almanızı öneririm, çünkü çok sıra bekleyebilir, boşuna zaman kaybedebilirsiniz. Van Gogh'u gezmek size bağlı olarak 2-3 saatinizi alabilir. Üç katlı büyük bir müze. Bir katında hayatını öğrenip, diğer katında eserlerini, en üst katta ise Van Gogh'un kardeşiyle mektuplarını göreceksiniz. Sanata ilginiz varsa mutlaka gidin, Van Gogh'u yakından tanıma fırsatı bulup hayatına dokunmuş hissedeceksiniz. Müzenin önünde bulunan çim alanda oturup bir şeyler yiyip içebilir, I Amsterdam yazısının önünde fotoğraf çekilebilir, hemen önündeki ice Amsterdam'da buz pateni yapabilirsiniz.






Anne Frank Huis'in Anne Frank'ın Günlüğü kitabını okuyanlar için çok etkileyici olacağını düşünüyorum. Savaşın, 13 yaşındaki bir kızın hayatını nasıl etkileyebileceğini, Yahudi ailelerine Almanya'nın yaptığı zulmü okuyup iki yıl kaldıkları evi görmek beni çok etkiledi. O yaştaki bir çocuğun hissettikleri, tüm dünyayı etkilemiş olacak ki kitap basıldıktan sonra çok satanlar listesinden yıllarca inmemiş.

Stedelijk Müzesi Modern Sanat ve Tasarım Müzesi. Bizim ilgimizi çekmedi fakat sizin ilginiz varsa buraya da gidebilirsiniz. Küvet şeklini andıran binasıyla farklı bir tasarım yapmışlar, fotoğraf çekilmeden edemedik :)

Bunlar dışında bira severler için Heineken Experience güzel bir deneyim olacaktır. Hem bira tadımı yapıp hem de üretimini öğrenebilirsiniz. Kim bilir, butik üretim bu kadar değerliyken belki de kendi biranızı yaparsınız :) Hayvanat Bahçesi severler için de hayvanları elinizle besleyeceğiniz büyük bir hayvanat bahçesi deneyimi yaşayabilirsiniz.

Çiçek Pazarından(Bloemenmarkt) lale soğanı alabilirsiniz. Hollanda'nın laleleri meşhur... Ne kadar Osmanlı'dan (ç)alsalar da adamların sembolü haline gelmiş. Soğanlardan lale yetişiyor, biz denedik oldu, çıkmıyor diyenlere aldırmayın. Hatta annenize kesin alın çiçek seviyorsa bayılacaktır :)






Aynı sokakta ve şehrin başka bölümlerinde de Peynir satan Cheese Store'lar bulunmakta. Hollandalılar'ın peynirleri de meşhur... Özellikle Edam ve Gaudaları lezzetli. Gaudaları çeşitli olup hindistan cevizli, acı biberli bile mevcut. Cheese Store'larda tadım yaparak damak tadınıza uygun Gauda'yı alabilirsiniz. Benim favorim sarımsaklı oldu, deneyin denettirin benden söylemesi :)

Vondelpark şehrin ortasında ve çok güzel bir park. Belki de herkes truffle (truffle deneyimi başka yazıda merak edenler için) alıp geldiği içindir bilinmez, park Alice Harikalar Diyarı'nın canlı örneği kabul edilebilir :)



Begijnhof bana çok anlam ifade etmedi açıkcası ama herkes gitmiş biz de gidelim diyerek gittik.  Sokaktaki evler güzel... 1-2 fotoğraf çektirip ayrıldık. Fakat Begijnhof'a giderken geçilen büyük meydan Spui gayet görülesiydi.

Bunların dışında Amsterdam'a kadar gidip Red Light District'i görmedik dememek lazım. Akşam 20.00 den sonra hareketlilik başlıyor.  Birkaç tur atabilirsiniz, çok Türk olduğunu görünce şaşırmayın benden söylemesi :)

Bunların dışında hava izin verirse (biz gittiğimizde baya soğuk olduğu için yapamadık) bisiklet kiralayıp şehri gezebilirsiniz. Her yer yakın... Muhteşem kanal manzaraları yakalayıp fotoğraf çekebilir, manzaranın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.




Ne Yenir?

Amsterdam Museumplein'e yakın Blushing Healthy Food&Coffee adlı mekanı biz çok sevdik. Cappucino içip tatlılarından deneyebilirsiniz. Her şey çok lezizdi.




Winkel 43 Jordaan Bölgesinde yer alan trip advisor'daki çoğu kişinin elmalı tartını övdüğü bir mekan.  O elmalı tartı denedikten sonra yapılan yorumlar az bile dedirtti bize. Bu cafeye giderseniz elmalı tart ile nane çayını mutlaka deneyin. Ayrıca sebzeli çorbası da harika!!! Bunu hiç bir yerde yazmamışlar ama biz denedik ve söylüyoruz, hatta iddia ediyoruz, Winkel da sebze çorbası candır, gerisi heyecandır :)

Ayrıca Hollanda'nın meşhur bir yemeği bulunmuyor, üzerine çeşitli soslar sıkılan patates kızartması, sevenlere tavsiyemdir. Manneken Pis'ten patates yiyebilirsiniz önündeki kuyrukta beklemeye değdiğini göreceksiniz.

Amsterdam köyleri dillere destan bizim zamanımız olmadığı için gidemedik,  o da başka bir geziye artık.


Daha fazla detay ve görsel için -> https://www.youtube.com/watch?v=EqpsoDb-OjI <- linki ziyaret edebilirsiniz.



Sağlıklı, mutlu ve gezerek kalın :)




5 yorum:

  1. Sayende Amsterdam'ı da tanımış olduk. Harika anlatmışsın.. Tebrikler..

    YanıtlaSil
  2. Yine çok güzel bir yazı olmuş, okurken kendimi orada hissettim :)

    YanıtlaSil
  3. Yine çok güzel bir yazı olmuş, okurken kendimi orada hissettim :)

    YanıtlaSil