26 Mart 2018 Pazartesi

Sinop'ta bir günde ne yapılır?



Merhaba,

Bugünkü yazımda Orta Karadeniz'de yer alan Sinop şehri yolculuğumuzu anlatacağım. Yazın yaptığımız bir geziydi araya tez yazmam falan girince kaldıkça kaldı. Yaz mevsimi Sinop ve Karadenizi görmek isteyenler için uygun bir mevsim. Temmuzda her yer yanarken Sinop'ta hava gayet iyiydi. Gece serindi hatta :) Sinop Karadeniz'de merak ettiğim şehirlerin başında geliyordu. Sinop'ta Havaalanı olduğu için İstanbul'dan şıp 1 saatte gidebilirsiniz biz Çankırı'dan geçtiğimiz için 3 buçuk saat süren bol yeşillikli orman yollarından geçerek Sinop'a vardık. 


Sinop Kalesi'nden şehre bakış






Sinop ilinde görmeniz gereken yerlerin başında şehrin merkezinde yer alan Sinop Kalesi yer alıyor. Kaleden manzara gerçekten harikaydı. Kalenin içindeki sandalyelerde oturup bir şeyler yudumlarken muhteşem manzaranın tadına doyum olmaz ben söyleyeyim de siz isterseniz yapın :)

Sinop Kalesi'nden görünüm

Sinop Kalesi'nin içi


Sinop Kalesi




Mutlaka görmeniz gereken başka bir yer de Sinop  Cezaevi. Bu cezaevi çok eski olmasının yanında (Tarihi 1500 lü yıllara dayanıyor)

Sabahattin Ali, Refik Halit Karay gibi isimlerin yatmasından dolayı ünlenmiştir. Sabahattin Ali çoğumuzun bildiği Kuyucaklı Yusuf eserini burada yazmış. Ayrıca  Edip Akbayram'ın söylediği hepimizin bildiği Aldırma Gönül şarkısı'nı da bu cezaevinde yazmış.

Sinop Cezaevi bahçesinden bir görünüm

Üç tarafı denizle çevrili bu hapishaneden kaçmak çok güçmüş ve nemden mahkumlar cezaları bitmeden burada ölürlermiş.

Gerçekten çok nemli ve kasvetliydi cezaevi. Mahkum olarak bir gün geçirmek düşüncesi bile kötü.


Sinop Cezaevi'nin  içi


Cezaevinin hemen bitişiğindeki ne kadar güzel bir sokak diye düşündüğüm sokağa da Sabahattin Ali'nin adı verilmiş. Yemyeşil olan sokak cezaevinin hemen bitişiğinde sanki özgürlüğün ne kadar güzel olduğunu vurgulamak ister gibi...


Sabahattin Ali Sokağı


Bizim gidemediğimiz fakat ilginizi çekebilecek diğer yerlerden biri de Sinop merkezden uzakta olan Erfelek Şelalesi görülmesi gereken yerler arasında. Ayrıca İnceburun da görülmeye değer. Türkiye'nin en kuzey noktasında yer alan İnceburun'da deniz feneri ve manzarasıyla turistlerin uğrak yerlerinden. Fakat yine merkezden 40 dk. daha kuzeye gitmeniz gerekecek. 

Bizim amacımız gezmek değil akraba ziyareti olduğu için yaklaşık yarım saatimiz vardı. Bu sebeple her yeri göremedik ama ben bu şirin Karadeniz şehrini sevdim. Hırçın dalgaları, hüzünlü cezaeviyle insanın içini burkan bir tarafı olsa da Sinop kalabalık şehirlerden sonra küçük, yemyeşil olmasıyla insanı kendine çeken bir şehir. Ayrıca denize girmek isterseniz güzel plajları mevcut. 


Fotoğraf çekmeyi unutunca cama yapışmak gerekti :)




Sinop'ta Sinop mantısı ve Nokul denenmesi gereken tatlar arasında. Mantı yiyemedik tok olduğumuz için fakat nokulu denedik. Üzümlü, fındıklı, kıymalı çeşitleri olan bir börek türü. Biz üzümlüsünü baya beğendik.

Güneye ve batıya gitmekten bıkanlara farklı bir rota arayanlara göre bir adres Sinop. Tarihi, kalesi, limanı, denizi, kumsallarıyla ve mutlu insanlarıyla görülmeye değer..



1 yorum:

  1. Sinop hakkında ne güzel şeyler yazmışsınız. İçimden bir kez daha gitmek geldi.. Blog yazılarınıza bayılıyorum.. Tebrikler.

    YanıtlaSil