7 Mayıs 2017 Pazar

Tarihi Kaleleri ve Modern Kafeleriyle Gönüllere Taht Kuran Şehir: Bratislava

Slovakya 

Çekoslovakya bölünerek Slovakya ve Çek Cumhuriyeti ortaya çıktıktan sonra Prag'ın gölgesinde kalan Bratislava, Slovakya'nın başkenti olmuştur. Çek Cumhuriyeti sanayide, Slovakya ise tarımda gelişmiştir. Slovaklar kendilerini ''The country of good shepherd'' şeklinde tanımlıyorlar :)

Bratislava 

Bratislava, Slovakya'nın başkentidir. Viyana, Prag ve Budapeşte gibi turist çeken yerlere yakınlığı nedeniyle son yıllarda gelen turist sayısı artmış. 450 bin nüfusu olan başkentin eski şehri görülmeye değer. Yolumuzun üzerinde diye uğrayalım dedik, umduğumuzdan fazlasını bulduk. Avrupa kentlerine göre nüfusu az olduğundan huzur doluyor insan. Turistik yerler yakın olduğundan yormuyor insanı. Fiyatlar makul, eee daha ne isteyelim di mi? :)


Gezilecek Yerler: 

Bratislava eski şehri yani turistik alanı baya minik. 1 gün ayırırsanız yeter diye düşünüyorum. Küçük ve sevimli bir yer Bratislava. Eski şehirde dolaşmayı çok sevdik biz. Havasının kasvetli ve soğuk olduğu doğrudur, bizi de yağmurla karşıladı. Yine de cafeleri ve kaleleri görülmeye değer. Bir yerlerden dönüşte rotanıza ekleyin bir güncük, pişman olmazsınız.



St. Martin's Katedral
St. Martin's Katedrali

Old Bratislava'da St. Martin's Katedrali gotik mimari tarzı ile dikkat çeken yapılardan. Bu katedral Bratislava'nın en görkemli ve en önemli kilisesidir. 700 yıllık bir geçmişi olan kilisede Macar Krallarının taç giyme törenleri yapılırmış. Kulesinin 85 m. olmasından dolayı her yerden görünmekte olup Macar taçlarının replikasını kilisenin içinde görebilmeniz mümkün.



Most SNP (Slovak National Uprising )


New Bridge (Novy Most) turistlerin uğrak mekanlarından. Tuna Nehri, Bratislava Kalesi ve eski şehri gördüğü için manzarası görülmeye değer. İçerisinde UFO Restoran bulunuyormuş, bu mükemmel manzaraya bakarken bir şeyler atıştırabilirsiniz. Masa rezervasyonunuz yoksa kişibaşı 3,5 euroya girebilirsiniz. Biz bilmediğimiz için çıkamadık :( 


Urban House

Urban House Bratislava'yı sevmemi sağlayan 5 şeyden biri olabilir. O kadar beğendim ki yaşadığım yerde olsa her gün bıkmadan giderdim. Meşhur olan lavantalı kekinden yiyemedik çünkü kalmamıştı :( ama olsundu samimi ortamı, yardımsever garsonlarıyla aklımda hep güzel kalacaksın Urban House.
Kahveleri gayet güzeldi.




 Urban House  Adres: Laurinska 14


Devin Kalesi

Turistik yerler hep yan yana demiştim ya Devin Kalesi en uzakta olan ama bence muhakkak gidilmesi gereken bir kale. Zaten Bratislava'nın görülecek yerler listesinde, çoğu sitede, ilk sırada bulunuyor. Bratislava merkezinden otobüs kalkıyor ve 25-30 dk. sürüyor. Merkez dediğim UFO görünümlü köprüye doğru yürüyün, otobüslerin kalktığı bir yer göreceksiniz. Oradan (durağın adı Most UFO)  28 numaralı otobüse binmelisiniz. Yarım saatte bir gelmesi kötü yanı ama üzülmeyin hemen yakınında Moods Bakery&Coffee var. Bir kahve alıp otobüsünüzü bekleyebilirsiniz. Durakta geliş saatleri yazıyor . 
Devin Kalesi



Gerek kaleyi gerek çevresini görmeniz lazım. Kalenin bir yanında alabildiğine Tuna Nehri, bir yanında tek katlı bahçeli renkli evler, karşısında alabildiğine orman... Burada geçirdiğiniz zamanda kaledeki prens/prenses gibi hissedebilirsiniz eski zamanların birinde yaşayan :) Rüzgarı da olmasa kalabilirdim tüm gün. 
Tavsiye: 
  • Spor ayakkabı gibi rahat bir ayakkabı giyin yürüyüş yapmanız gerekecek kaleye çıkarken.
  • Hava güzel de olsa yanınızda ince bir hırka bulundurun, her yeri açık olduğu için bol rüzgar alıyor.





Buradaki evler bir harika dostum... Buranın adını Devin Köyü koydum. Devin köyünde yaşamak isteyenler parmak kaldırsın ☝





Devin Kalesi

Devin Kalesi karşıdan görünümü


Devin Kalesi yukarısı
Kaleye girişe 8 yıldır izin verilmiyormuş kayaların düşme ihtimaline karşı. Sadece bahçesinde dolaşıp, çıkarılan antik objelerin sergilendiği müzesini gezebilirsiniz. Giriş 2 euro.

Kale en önemli arkelojik kazı alanlarından biridir. M.Ö.5000 yıllarına dayanır, Roma İmparatorluğu döneminde askeri üs olarak kullanılmıştır. Günümüzde müze olarak turistleri ağırlamaktadır.



Devin Kalesi yakınındaki Bratislava evleri


Bratislava evleri



Bratislava evleri
Eski Şehir :


Primate's Palace


Primate's Palace: 18.y.y da yapılan binada Habsburg Kraliyet ailesinin yağlı boya portreleri, Kristal şamdan ve duvar halıları bulunuyor. Primate's Palace şehrin göbeğinde yer alıyor ve aynı isimli meydanı  (Primate Square), Old Town Hall ve Tarihi Şehir Müzesi hemen yanında.

Bahçesinde yer alan heykelde St. George'un üç kafalı bir ejderhayı katletmesi anlatılır. Binanın içerisinde "Aynaların Salonu" görülmesi gereken yerlerinden biridir. Bu oda 1805 tarihinde Avusturya ve Fransa arasında yapılan Pressburg Barış Antlaşması'nın imzalandığı yer olarak ün salmıştır. Şu an Bratislava şehir meclis toplantıları yapılmasının yanısıra çeşitli konser ve konferanslara ev sahipliği yapmaktadır.

Açılış Saatleri: 10.00-17.00 (Pazartesi hariç)
Fiyat: 3 euro
Adres: Primacialne Namestie 1

Old Town- Stare Mesto


Hlavne Namestie
Main Square (Hlavne Namestie) : Bratislava tarihi şehrin meydanıdır. Bu meydanda ''Old Town Hall''  u görebilirsiniz. Bu bina 15.yy. dan kalmadır ve ünlü saat kulesi burada yer alır. Town Hall altında çok popüler bir tünel bulunur.

Bratislava eski şehir sokakları..

Schone Naci Heykeli

Schone Naci Heykeli: Bu heykel gerçek bir adamın acıklı hikayesini anlatıyor. 19.yy. da yaşayan gerçek adı Ignag Lamar olan kişi Pressburg'da yaşamıştır. (Bratislava'nın eski adı) Ignag bir kadına aşık olur ve kadın onun hislerine karşılık vermez. Ignag bu hayal kırıklığıyla delirir ve insanlar sokakta karşılaştığı  her kadına çiçek verdiğini görürler. Sürekli şapka takan bu adamın heykeline,   Sedlarska Sokağı'nda rastlayabilirsiniz.



Bu dükkana bayıldım💜


Michael Kulesi


St. Michael's Tower 13.yy.dan kalan ve hala orjinal halini koruyan Bratislava'nın en eski binalarındandır. Alt kısmında yer alan Michael Kapısından geçtikten sonra çok lüks mağazaları görmeniz mümkün (Christian Dior, Prada, Louis Vuitton vb.).


Michael Kapısı


Paskalya olduğu için bu kadar boş sokaklar



Trinitarian Church
Trinitarian Church (Hurbanovo Namestie) : 18. y.y. da Barok stilinde tasarlanmıştır.



Martin's Katedral

Bratislava Kalesi
Bratislava  Kalesi

Bratislava Kalesi: Tarihi 9.yy. a dayanıyor, Taş Devri'nden beri yerleşim yeri olarak kullanılıyor. Kalenin bahçesinden Bratislava hatta Avusturya manzarasını seyretmeniz mümkün. Osmanlılar Budapeşte'yi ele geçirdiğinde Macar Kralı burada ikamet edermiş. 1800'lerde çıkan yangında mahvolan kale 1950'lerde tekrar inşa edilmiş ve şuanki görünümüne kavuşmuştur.
Bratislava Kalesi'nden Tuna Manzarası
Bratislava Kalesi bahçesinden şehir manzarası
The Slovak National Theater
The Slovak National Theater: İki Viyanalı mimar tarafından inşa edilen yapının tarihi 1920 yılına dayanıyormuş. Slovakya'nın en eski ikinci tiyatrosu olup Neo Rönesans stilindedir. Bratislava'nın  en şık ve çekici meydanlarından birinde yer almaktadır (Hviezdoslav's Meydanı). Şehir merkezinin kalbi burada atmaktadır, yürüyüş yapanlar, kitap okuyanlar, arkadaşlarıyla buluşanlar veya sadece oturup etrafı seyredenler buraya akın etmektedir.

Zamanınız varsa bu tiyatro binasına bilet alıp içerden de görmeniz mümkün. Biletler gayet makul olup 4-50 euro arasında değişmektedir, genellikle her gün bir etkinlik bulmanız mümkün.

Tiyatro resmi sitesi için : http://www.snd.sk/?home

Man at work ''Cumil''

Cumil : Logar kapağından çıkan, kolları ve kafası görünen bu heykel 1997 senesinde yapılmış. Bratislava'nın sembolü haline gelen bu  heykelin yapılış amacı 1805 senesindeki istilayı anlatıyor ve istila sonrası eski şehrin  tekrar gün yüzüne çıkmasını tasvir ediyormuş.






Foxford


Oturup birşeyler yiyip içebileceğiniz kitapçıları seviyorsanız burası tam da size göre bir yer. Eski şehirde modern dizayn edilmiş harika bir cafe. Biz buraya kahvaltı için 8 buçukta geldiğimizden sadece kahve içtik ve kruvasan yiyebildik. 10.00 da başlayan kahvaltıları efsane diye duyduk ama Viyana için yola çıkacaktık. O sebeple kahvaltılarından mahrum kaldık, bari ortamı koklayalım dedik. 









Getirdikleri yiyeceklerin  yanlarında küçük notlar geliyor, o kadar tatlı ki :) Garson kıza çevirttirdik Slovakçamız olmadığı için. Çalışanları çok samimiydi ve Slovak kızları gerçekten güzeller 😉

Foxford'un  üst katı sizce de çok güzel değil mi 
Üst katı çalışmaya  gelenler için harika bir ambiyans sunuyor. Renkli, çok samimi bir ortam..
Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği günün her saati için sağlıklı bir öğün bulmanız mümkün. Ev yapımı pudingleri ve kekleri meşhur (kendi tarifleriymiş) Erikli çikolatalı brownisi ve kremalı frambuaz & çikolatalı brownisi favori ürünlerinden. Tatlı ve ekşinin mükemmel karışımı insanı heyecanlandırıyor :)

Adres: Obchodna Sokağı, Postova Martinus tramway durağının yanı.

İnternet adresi: http://www.foxford.sk

Aslında kitapçı olan Foxford cafe benim en sevdiğim yerlerden oldu

İstanbul'dan Sevgilerle...
Mondieu Laboratoire : Dondurma laboratuvarı, önce ismine sonra dondurmalarına bayıldığım bir yer oldu. Bratislava'da 4 tane bulunan Mondieu'nün sadece 2 tanesinde dondurma bulunuyormuş. Veganista ismiyle sadece vegan dondurma yapıyorlar. İnek sütü yerine soya, yulaf veya hindistan cevizi sütü kullanılarak üretilen dondurmalar yüksek kalitede sağlıklı ürünler sunmayı amaçlıyor. Lavantalı dondurması geleneksel lezzetlerinden.




Burası adeta Dondurma Laboratuvarı 😋😋

Adres: Laurinska 4( city center)  and Bory Mall
Fiyatı: 1.90 euro / bir top

İnternet sitesi için : https://mondieu.sk 
Bratislava hakkında merak ettiğiniz diğer bilgilere ulaşabilirsiniz :http://www.welcometobratislava.eu


4 yorum:

  1. Okurken sokaklarinda gezmis gibi hissettim :-) fotograflar cok guzel. Ileride Tuna nehri gormek istedigim yerler arasinda

    YanıtlaSil
  2. Avrupa'ya gitmeyi düşündüğümde ilk gideceğim yer Bratislava olacaktır.. Yazınızı ilgiyle okudum.. Fotoğraflar ise birbirinden güzel..

    Tebrikler..

    YanıtlaSil
  3. Bratislava'yı daha önce birkaç kez tv de görmüştüm, ama bu detaylı yazıyı okuyunca hakkında daha çok bilgim oldu, çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık nefis bir çalışma olmuş. Televizyonda bile bu kadar ayrıntılı anlatılmamıştı.

    YanıtlaSil